Projecten 2021

Vervroegde celveroudering tegengaan bij AYA’s

Categorie: Research project

Kanker bij AYAs (adolescenten en jong volwassenen, 18-39 jaar) verschilt van kanker bij kinderen en oudere volwassenen qua tumor biologie, behandeling en prognose. Daarnaast is de psychosociale en maatschappelijke context van deze groep patiënten anders. Kennis over de gezondheid en kwaliteit van leven op de lange termijn van AYAs is beperkt. Het is met name onbekend welke factoren voorspellend zijn voor negatieve gezondheidsuitkomsten, zowel lichamelijk als psychosociaal.

Onderzoek bij overlevers van kinderkanker en van sommige volwassen kankersoorten heeft aangetoond, dat er vervroegde veroudering kan optreden door kankerbehandeling. Vervroegde veroudering kan leiden tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten op jongere leeftijd, secundaire maligniteiten, of problemen met geheugen en concentratie. Eén van de mechanismen voor vervroegde veroudering is ‘cellular senescence’, het stilvallen van de normale celdeling door stress en schade aan lichaamscellen.

In het huidige project wilt Dr. J. Nuver met haar groep onderzoeken of er tijdens  de behandeling van AYAs met chemotherapie of immunotherapie versnelde veroudering optreedt en welke factoren hierbij van belang zijn. De kosten van dit project bedragen €35.000. Hiertoe zal bloed worden afgenomen bij de start van de behandeling en één jaar later. Hierin zullen verschillende markers van veroudering worden gemeten, waaronder ‘senescence’, inflammatie en vaatschade. Zodra oorzaken en risicofactoren bekend zijn,  kan onderzoek worden gedaan naar manieren om versnelde veroudering tijdens kankerbehandeling van AYAs te voorkomen of te stoppen.  

Dr. Janine Nuver


 

Tumorcellen laten oplichten tijdens de operatie

Categorie: Apparatuur

De behandeling van kanker bestaat meestal uit chirurgische verwijdering van de tumor. Helaas is het met de huidige beeldvormende technieken niet altijd goed mogelijk om de tumor in zijn geheel te verwijderen, aangezien tumoren en tumorcellen vaak lastig te herkennen of te voelen zijn tijdens de operatie. Het achterblijven van tumorcellen in het lichaam na de operatie zorgt vaak voor een extra nabehandeling van de patiënt in de vorm van een aanvullende operatie, chemotherapie of bestraling.

We hebben in het UMC-Groningen een techniek ontwikkeld waarbij we tumorcellen middels fluorescerende stoffen laten oplichten tijdens de operatie. Hiermee maken we voor de chirurg de tumor maar ook de eventueel achtergebleven tumorcellen zichtbaar terwijl de patiënt nog onder narcose is. Op dit moment ontbreekt het aan een hoog-resolutie fluorescentie camera (PEARL Trilogy) in de operatie kamer. Dit zorgt ervoor dat de chirurg nog geen beslissingen kan nemen tijdens de operatie.

Chirurg Dr. S. Krujff zou met zijn onderzoeksgroep zo’n camera willen aanschaffen. Het collectief van chirurgen van verschillende disciplines zouden dan kunnen samenwerken, om de techniek te ontwikkelen voor hun patiënten. Kosten: €35.000,-

De bijnieroperatie, de “achterdeur” heeft de voorkeur - Schelto Kruijff -  BijnierNET


Jonge overlevers

Categorie: Patiënten research project

Jonge overlevers van kanker hebben na hun behandeling een verhoogd risico op lange termijn bijwerkingen zoals hart en vaatziekten, het metabool syndroom en verminderde conditie. Dit heeft invloed op de kwaliteit van leven en overleving. Studies lieten zien dat fysieke training (FT) een positief effect, zowel mentaal als fysiek, heeft bij hen. Dr. Walenkamp verwacht dat hoe eerder tijdens de anti-kanker behandeling FT begint hoe groter het effect is, en hoe groter de kans is dat je de gezonde leefstijl ook na de behandeling volhoudt. Aan de andere kant kan het ook zwaar zijn om al tijdens de chemotherapie te starten met FT. Er zijn geen gegevens bekend over de optimale timing van een FT programma bij kanker patiënten. Daarom onderzoeken zij sinds 2014 in het UMCG bij patiënten met zaadbal-, borst- of darmkanker het effect van 24 weken FT vroeg (start tijdens de chemotherapie) versus laat (na het afronden van chemotherapie) op de lichamelijke fitheid gemeten 18 maanden na start van de behandeling. De eerste resultaten laten zien dat FT tijdens en na de anti-kanker behandeling veilig is, en dat de late FT groep een grotere afname heeft van de lichamelijke fitheid dan de vroege FT groep.

De MRI-scanner.

Tot nu toe hebben ze de lichamelijke fitheid beoordeeld op basis van een standaard fiets-test (‘CPET’). Ze meten daarbij met een adem-masker hoeveel zuurstof het lichaam maximaal kan verbruiken om energie te maken tijdens lichamelijke inspanning. Dit wordt door patiënten ervaren als een zware en belastende test. Sinds kort heeft ons ziekenhuis de beschikking over nieuwe apparatuur waarmee ze in de spieren de aanmaak en het verbruik van energie tijdens lichamelijke inspanning kunnen meten. Dit doen ze in een MRI-scanner met een techniek genaamd ‘fosfor spectroscopie’ (31P MRS). In tegenstelling tot de CPET test hoeft een patent hierbij niet maximaal in te spannen.

Walenkamp en haar groep willen nu in een 10 jonge patiënten die deelnemen aan de ACT studie, deze nieuwe 31P MRS metingen erbij doen, zodat ze de uitkomsten van de CPET en de 31P MRS testen met elkaar kunnen vergelijken. Het kost €3000,- om scans te kunnen maken van de 10 patiënten. Ze verwachten hiermee een minder belastende en gevoeligere meting te kunnen toevoegen aan ons arsenaal van methoden om gerichtere en effectievere  fysieke traingsprogramma’s  te kunnen opstellen voor kanker patiënten die een behandeling moeten ondergaan. 

UMCG on Twitter: "Hartelijke felicitatie voor medisch oncoloog Annemiek  Walenkamp. Zij krijgt 3,2 mln @kwf_nl om met samen veel anderen landelijke  infrastructuur te bouwen die informatie over zeldzame tumoren toegankelijk  maakt voor


Duurzamer cellen tellen

Categorie: Apparatuur

Bijna al het onderzoek wat gedaan wordt op het Multidisciplinair Oncologie Laboratorium (MOL) heeft te maken met (kanker-)cellen. Cellen zijn de bouwstenen waarmee het lichaam is opgebouwd. De groei en ook het afsterven van de cellen is een essentieel proces dat heel precies gereguleerd moet zijn. Bloedcellen bijvoorbeeld verzorgen het transport van zuurstof naar de organen en zorgen er voor dat we bestand zijn tegen allerlei infecties. Het is van groot belang dat een mens altijd voldoende van zulke bloedcellen heeft. De levensduur van verschillende bloedcellen is beperkt, ze sterven na verloop van tijd af en er komen nieuwe voor in de plaats. De balans tussen aanmaak en afsterving moet altijd precies goed zijn.

Echter, cellen kunnen ook bepaalde veranderingen ondergaan waardoor deze balans verstoord kan worden. Sommige veranderingen zijn zo sterk dat de cellen die deze verandering hebben ineens ongeremd gaan groeien (vermenigvuldigen). Als dat gebeurt spreken we van kanker. Als dit in bloedcellen gebeurt wordt het leukemie genoemd.

Op het Mol laboratorium wordt veel onderzoek gedaan naar het gedrag van deze kankercellen. Hiervoor is het van groot belang dat we de hoeveelheid en de staat van deze cellen kunnen meten. Cellen zijn zo klein dat ze niet met het blote oog gezien kunnen worden, maar er zijn apparaten die dat wel kunnen. Het apparaat dat wij willen aanschaffen is zo’n apparaat. Deze kan niet alleen cellen “tellen”, maar ook meten of ze dood of levend zijn en in welk stadium van eventuele celdood ze zijn. Voorheen waren er al dergelijke apparaten op de markt, maar deze verbruikten grote hoeveelheden verbruiksmaterialen, wat duur en slecht voor het milieu is. Het apparaat dat we nu aan willen schaffen heeft deze nadelen niet, dit werkt met een herbruikbaar glazen kamertje waar de cellen in geteld worden.

Het onderzoek wat de groep van dr Wierenta, Lourens en Schuringa doen, zal met het aangevraagde apparaat sneller en nauwkeuriger zijn, zodat ze hopelijk sneller meer te weten zullen komen over de oorzaak en de behandeling van kanker. De duurzamere cellenteller, genaamd “Countess IL FL Automated Cell Counter for Cancer Research” kost €15.200,-.

The New and Improved Countess II FL Automated Cell Counter | Thermo Fisher  Scientific - KR
Bron: Thermo Fisher Scientific


 

 

Facebooktwitter

Status

 
Al binnen: €
Totaal nodig: €