Gezond verder na kanker

Ieder jaar krijgen meer dan 100.000 mensen te horen dat ze een vorm van kanker hebben. Ruim 60% van hen overleven de ziekte, maar daarvan heeft twee derde nog jarenlang last van klachten die te maken hebben met de eerdere behandeling.

Late effecten 

De patiënten die herstellen kunnen op latere leeftijd als gevolg van de kankerbehandeling nog vroegtijdig overgewicht ontwikkelen, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten, maar ook psychische problemen en andere vormen van kanker. Al deze zogenaamd late effecten passen bij een beeld van vervroegde veroudering. Zowel chemotherapie als radiotherapie (bestraling) kunnen vele jaren na de behandeling nadelige effecten hebben.

Het is nog onbekend hoe de behandeling zorgt voor versnelde veroudering en wie er risico lopen om dit te ontwikkelen. Wellicht is cellulaire veroudering of senescence de oorzaak. Senescence wordt gedefinieerd als een situatie waarin de cel het vermogen heeft verloren om te delen in reactie op stress en schade (bijvoorbeeld ten gevolge van normale veroudering maar ook door kanker behandeling). Het aantal senescente cellen neemt toe met de leeftijd en wordt geassocieerd met verouderingsziekten zoals aderverkalking (atherosclerose) en Alzheimer. Dit komt omdat senescente cellen stofjes uitscheiden, welke leiden tot het ontstaan van een chronische ontsteking zoals bij aderverkalking.

Onderzoek dr. Jonker

Dr. Hans Jonker, werkzaam bij kindergeneeskunde in het UMCG, wil hier onderzoek naar doen. Jonker verwacht dat senescence een belangrijk mechanisme is achter de ontwikkeling van de late effecten en vervroegde veroudering na chemotherapie en dat het selectief verwijderen van senescente cellen na een kanker behandeling met behulp van zogenaamde senolytica deze late effecten kan voorkomen of het ontstaan er van vertragen.  Jonker gaat twee verschillende modellen ontwikkelen, waarin de rol van senescence in de ontwikkeling van late effecten na kankerbehandeling bestudeerd kunnen worden. Met de opgedane kennis kunnen we late effecten naar we hopen de late effecten verminderen, of nog beter, voorkomen.


Voor het maken van deze modellen heeft hij €35.000 nodig. Helpt u mee om patiënten met kanker na behandeling gezond te houden? Doneer dan voor dit project o.v.v. Jonker 4901175.

Facebooktwitter