Celtypes onderscheiden

Weefsel- en celkweken van kankercellen vormen de basis van laboratoriumonderzoek om inzicht te krijgen in de biologische achtergrond van typen kanker. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld uit weefsel halen wat de groei van kankercellen bevorderd en welke immuun cellen de groei beïnvloeden. Met deze informatie worden nieuwe behandelingsmethodes en technieken ontwikkeld en getest.

Steven de Jong, hoogleraar medische oncologie, werkt samen met andere onderzoekers met fluorescerende markers (oplichtende herkenningspunten) om verschillende celtypes van elkaar te onderscheiden. Op die manier kan men de levendigheid en celdood van kankercellen en gezonde cellen vergelijken, worden cellen geteld en afbeeldingen gemaakt. Bij deze technieken is een goede beeldvorming en goede opslag van informatie buitengewoon belangrijk om efficiënt te kunnen werken en de resultaten te gebruiken bij presentaties en publicaties. De huidige fluorescentie microscopie wordt zo intensief gebruikt, dat een extra microscoop noodzakelijk is. Knelpunten worden daarmee weggenomen en het onderzoek wordt vervolgens effectiever en slagvaardiger  uitgevoerd.

Bij de nieuwe microscoop kunnen ook extra filters geleverd worden, waardoor meer verschillende fluorescerende markers bekeken kunnen worden. De nieuwe microscoop zal ook beter in staat zijn om naar 3-dimensionaal groeiende celkweken te kijken. Resultaten met deze 3-dimensionale kweken lijken van belang te zijn voor een succesvolle vertaling van labonderzoek naar de patiënt in de kliniek. Een mooie stap om meer mogelijk te maken.

Voor de aanschaf van deze microscoop is een bedrag van €35.000 nodig. Helpt u mee? U kunt doneren  voor dit project o.v.v. de Jong 4901174.

Facebooktwitter

Status

 
Al binnen: €
Totaal nodig: € 35.000