Beter met fluorescentie

Meningeomen zijn de meest voorkomende hersentumoren bij volwassenen, ongeveer een derde van alle gevallen. In Nederland krijgen jaarlijks 500! mensen de diagnose meningeoom te horen.  Menigeoom komt onder meer voor bij kinderen die kanker overleeft hebben. Bij hen ontwikkelt zich dan, als gevolg van de behandeling, op latere leeftijd een meningeoom.

Alhoewel meningeomen meestal goedaardig zijn kunnen ze het omliggende hersenweefsel verdrukken, waardoor symptomen als epileptische aanvallen of uitval van een ledemaat ontstaan. Patiënten hebben de beste kans op genezing wanneer de tumor door de chirurg helemaal  verwijderd wordt en de neurologische functies in tact blijven. Wanneer het niet lukt en de meningeoom wordt onvolledig verwijderd, dan bestaat er een groot risico op terugkeer. Meestal is daarvoor aanvullende radiotherapie nodig, wat leidt tot verminderde kwaliteit van leven voor de patiënt. Het is daarom belangrijk dat het weghalen van het meningeoom door de chirurg verbeterd wordt.

Rob Groen is neurochirurg en hij wil daarom onderzoeken of het mogelijk is om tijdens de operatie het meningeoom te laten fluoresceren, zodat de neurochirurg beter onderscheid kan maken tussen het meningeoom en het gezonde hersenweefsel. Op die manier wordt de behandeling verbeterd en geneest de patiënt met behoud van kwaliteit van leven.

Voor de productie  van een tracer (het middel dat de fluorescerende stof bij het meningeoom brengt) is een bedrag van €35.000 nodig. Inmiddels is een eerste donatie voor dit  bijzondere project ontvangen, gedoneerd door de familie van Danny Bats die op 22 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Ook ontvingen we onlangs een donatie van €1.500 voor dit onderzoek. Wilt u ook steunen? U kunt doneren  voor dit project o.v.v. Groen 4901177.

Facebooktwitter