Afname overbehandeling en complicaties

Een zwelling in de schildklier is een veel voorkomende bevinding bij lichamelijk onderzoek. Om de klinische relevantie van de zwelling te bepalen zal er diagnostiek, zoals laboratorium en echografie van de hals, plaats vinden.

Dr. Schelto Kruijff

Het afnemen van een dunne naald biopt, fine needle aspiration (FNA), is momenteel de beste en de meest definitieve methode om onderscheid te maken tussen goede en kwaadaardige zwellingen.

Met behulp van de Bethesda classificatie wordt op een schaal van 1 tot 6 de meest waarschijnlijke uitslag geclassificeerd, van 95% risico op een goedaardige knobbel tot 95% risico op een kwaadaardige knobbel. De Bethesda classificatie laat een zeer laag aantal foutieve bevindingen zien, echter wordt 20% van de uitslagen geclassificeerd als Bethesda III of IV. Deze uitslag betekent dat er geen zekerheid is of de zwelling goed of kwaadaardig is.

Alleen het ondergaan van een operatie leidt tot een definitieve diagnose. Deze operaties hebben ook nadelen, in 60-90% van de gevallen spreken we van overbehandeling. Deze patiënten hebben vanwege de operatieve overbehandeling een groter risico op complicaties zoals, beschadiging van de stembandzenuw en (bij)schildklierhormoon.Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de receptor c-MET in 97% van de papillaire schildklier kankers sterk verhoogd is, vergeleken met gezond schildklierweefsel. Ook is uit eerder onderzoek gebleken dat het risico op lymfeklier metastase verhoogd is wanneer c-MET sterk verhoogd is.

Dr. Schelto Kruijff is samen met zijn team van plan om het c-MET profiel van de patiënt te bepalen door middel van de cellen afkomstig uit de dunne naald biopten. Wanneer dit c-MET profiel bekend is kunnen we de therapeutische strategie optimaliseren en personaliseren. Dit zal uiteindelijk leiden tot een afname in overbehandeling en complicaties.

Voor dit project is een bedrag van €35.000 euro nodig. Er is al een prachtig bedrag binnengekomen van €10.000 euro. Helpt u ook mee? U kunt doneren  voor dit project o.v.v. Kruijff  4901179.

Facebooktwitter