Project bacterie en chemo

De financiële steun van het UMCG Kanker Researchfonds heeft dr. Jacco de Haan en dr. Derk Jan de Groot in staat gesteld om een groot regionaal onderzoek naar het darmmicrobioom van patiënten die chemotherapie krijgen vanwege uitgezaaide dikkedarmkanker op te zetten. De opzet van dit innovatief onderzoek is voor de afdeling Medische Oncologie uniek. De verwachting is dat dit onderzoek een blauwdruk zal vormen voor toekomstige samenwerking op onderzoeksgebied tussen de ziekenhuizen in (Noord-)Nederland. Inmiddels zijn er 13 deelnemende ziekenhuizen. In dit onderzoek gaan De Haan en De Groot kijken in hoeverre de respons en bijwerkingen van een behandeling terug te voeren zijn op de samenstelling van het microbioom. Met andere woorden: ze willen vast stellen welke bacteriën er in de ontlasting voorkomen voordat de chemotherapie wordt gestart en tijdens de behandeling. Vervolgens wordt gekeken of er een verband is met de effectiviteit van de behandeling en de bijwerkingen. Met deze kennis kun je op termijn de samenstelling van de darmbacteriën wellicht zodanig beïnvloeden dat de behandeling beter werkt en bijwerkingen verminderen.

Het resultaat van dit innovatief onderzoek zal daarmee bijdragen aan een goedkopere zorg en een hoger kwaliteit van leven voor de patiënt. Inmiddels zijn de voorbereidingen afgerond en begint het onderzoek naar verwachting op korte termijn.

Dit onderzoek dat €40.266 kost wordt gefinancierd door Stichting Wilhelmina Beerepoot. Ook darmonderzoek steunen? Doneer dan hier.

Facebooktwitter