Overlevers na zaadbalkanker

Prof. dr. Jorik Gietema

Overlevers na zaadbalkanker

Prof. Dr. Jourik Gietema doet met een aantal collega´s in het UMCG onderzoek naar zaadbalkanker. “Zaadbalkanker is in veel gevallen goed te genezen. Deze vorm van kanker treft vooral mannen tussen de 20 en 35 jaar. Meer dan 80 procent van de patiënten met uitgezaaide testiskanker geneest tegenwoordig na de chirurgische verwijdering van de aangedane testikel en een behandeling met chemotherapie.” 

Lange termijneffecten kanker

Helaas is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat bij een aantal expatiënten (overlevers) van testiskanker lange termijneffecten optreden die de gezondheid van de veelal jonge overlevers van testiskanker alsnog bedreigt. Prof. Dr. Jourik Gietema doet onderzoek om hiervoor een oplossing te vinden. Een ding is zeker: er is meer kennis nodig over deze late effecten van behandeling bij testiskanker om tijdig geschikte preventieve maatregelen te kunnen ontwikkelen.

Het belang van onderzoek

Gietema benadrukt dan ook het grote belang van onderzoek: ”Door vroege opsporing van risicofactoren zou behandeling kunnen plaatsvinden. Dit kan de kans op lange termijn effecten verkleinen”.

Facebooktwitter