Schenking voor lymfoomkankeronderzoek

Het UMCG Kanker Researchfonds heeft een schenking van €50.000 ontvangen van een particulier om te besteden aan onderzoek naar lymfoomkanker. De schenking wordt gebruikt voor de oprichting van een ‘centralized facility for the analysis of large (Next-Generation-Sequencing) datasets’.

De initiatiefnemer van dit onderzoek is Dr. Klaas Kok van de afdeling Genetica van het UMCG. Hij kan samen met andere wetenschappers gebruik gaan maken van dit bio-informatica service station. Meerdere onderzoeksgroepen in het UMCG, waaronder medische oncologie, pathologie, genetica en longziekten, zullen toegang hebben tot deze faciliteit en kunnen er gerichter nieuwe behandelmethode mee ontwikkelen.

De nieuwe voorziening biedt wetenschappers de mogelijkheid te werken op een krachtige computer waarop verschillende data-analyse softwarepakketten geïnstalleerd zijn. Hiermee kunnen ingewikkelde en grote datasets, zoals tumormateriaal, sneller en makkelijker geanalyseerd worden. Het proces van onderzoek en diagnostiek wordt daarmee versneld, waardoor patiënten met lymfoomkanker de meest optimale behandeling krijgen en minder belast worden.

De nieuwe faciliteit van € 50.000  heeft niet alleen wat betekent voor onderzoek naar lymfoomkanker! Met deze voorziening heeft dr. Klaas Kok in 2016 een nieuwe subsidie (€ 225.308,-) mogen ontvangen. Nu van het KWF om longkankertumoren op te sporen. Zonder zijn eerder onderzoek en bewijs dat er goede resultaten zijn, was dit niet het geval geweest. Deze prachtige schenking brengt genezing van meerdere kankersoorten dichterbij.

Facebooktwitter