Onderzoek

Veel onderzoek in het UMCG staat in het teken van kanker. Wat is de ware aard van kanker? Hoe kunnen we betere diagnoses stellen en betere therapieën ontwikkelen? En hoe kunnen ex-patiënten zo gezond en zo goed mogelijk verder met hun leven? Dat zijn vragen waar onderzoekers en artsen samen keihard aan werken. Ook hier in het Noorden, in het UMCG.  We onderscheiden daarbij drie thema’s.

De ware aard van kanker

Wat is kanker precies, hoe ontstaat het, wie krijgt het wel en wie niet? Hoe gedragen de verschillende kankersoorten zich en waar komt dat door? Dit soort fundamentele vragen proberen we te beantwoorden.

Goede diagnose en therapie

De resultaten van dit fundamentele onderzoek gebruiken we bij de verbetering  van diagnostiek en behandelingen. Dergelijk onderzoek vereist uiterste zorgvuldigheid. Nieuwe mogelijkheden worden bijvoorbeeld uitgebreid getest in het laboratorium. Dat maakt dit soort onderzoek zo duur. Maar vaak ook erg succesvol.

Gezond  verder leven

Patiënten en artsen benutten echt alle middelen om kanker te overwinnen. Vaak met succes. Maar als de kanker eenmaal is overwonnen, blijkt soms dat als gevolg van de behandeling neveneffecten optreden. Denk aan chronische vermoeidheidsklachten, concentratiestoornissen, hart- en vaatklachten of problemen rond vruchtbaarheid. In het UMCG wordt intensief onderzocht hoe we deze neveneffecten kunnen beperken.

Voorbeelden van onderzoek naar kanker in het UMCG

Voorbeelden van onderzoek die mogelijk gemaakt zijn met een bijdrage van het UMCG Kanker Researchfonds zijn:

Het verbeteren van chemotherapie en bestraling van dr .M. van Vugt

Het onderzoek onder leiding van Prof. dr. J.A. Gietema gericht op gezond blijven na genezing van zaadbalkanker

Het stamcelonderzoek leukemie van dr. J.J. Schuringa.

 

 

Facebooktwitter