Project Modellen

Dr. Bart van de Sluis

Dr. Bart van de Sluis is onderzoeker bij kindergeneeskunde en werkt in het laboratorium van kindergeneeskunde aan nieuwe modellen voor (kinder)kankeronderzoek. Het ontwikkelen van modellen is belangrijk, maar beperkt, tijdrovend en daarom ook kostbaar. Eén van de meest revolutionaire DNA-tools van vandaag is de CRISPR/Cas. Hiermee kan eenvoudig functies die in DNA opgeslagen liggen geïnactiveerd worden.

Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat er sneller gewerkt kan worden en dat er uiteindelijk beter inzicht in de ontwikkeling van tumoren ontstaat. Een betere behandelkeuze kan vervolgens gemaakt worden. Voor kinderen met kanker wordt daarmee een betere behandeling mogelijk en geeft het hun meer kansen met en na kanker. Voor jongeren en ouderen met kanker kan dezelfde techniek de behandelopties verbeteren. Naast de jonge patiëntjes zullen ook patiënten van de hematologie en de medische oncologie profiteren van dit project. Het verouderingsinstuut Eriba, behorend bij het UMCG, gaat eveneens met deze techniek aan de slag om nieuwe behandelopties te ontwikkelen.

Dit project is mogelijk gemaakt met hulp van de Bedumer Winterloop 2018 en een gift van familie de Vries. Ook bijdragen aan (kinder)kankeronderzoek? Kies Doneer direct en vermeld kinderkanker.

Facebooktwitter