Groningen Swim Challenge 2016

2016 groningen city swim 2016 in de grachten29-8-2016 verslag Groningen Swim Challenge 2016

De derde editie van de Groningen Swim Challenge was er eentje van records. Een recordaantal van 93 zwemmers zwom van Zoutkamp naar Groningen, een recordaantal van dertien zwembaden kwam in actie en een recordbedrag van 80.000 euro werd opgehaald voor het UMCG kankerresearchfonds.

Vroege start in Zoutkamp

Al om 5.30 uur in de ochtend gingen de eerste zwemmers in Zoutkamp het water in. In estafettevorm moest er ruim 33 kilometer naar de binnenstad van Groningen worden afgelegd. Waar vorig jaar de deelnemers moeite hadden het tijdschema te halen in verband met de sterke tegenstroming waren dit jaar de omstandigheden ideaal. Onder een stralende zon konden de zwemteams de uitdaging in het Reitdiep aangaan.

Eerste editie City Swim

Stipt om 18.30 uur arriveerden de zwemmers bij roeivereniging De Hunze in de Groningse binnenstad. Daarmee kwam echter geen einde aan het zwemevenement. Bij De Hunze voegden namelijk de deelnemers van de City Swim zich bij het evenement. Ruim vijftig mensen schreven zich in voor de tocht van anderhalve kilometer door de Groningse grachten. Ambassadeur Arjen Robben, wielrenner Bauke Mollema en wethouder Paul de Rook spraken de zwemmers nog wat moed in. Na het door Mollema afgevuurde startschot werd de tocht om 19.00 uur vervolgd.

Met de zwemmers uit Zoutkamp en de City Swim deelnemers lagen er dus honderdvijftig zwemmers in de grachten. Een prachtig palet van gekleurde badmutsen zagen de talrijke toeschouwers aan zich voorbijtrekken. Rond de klok van 20.00 uur klommen de laatste zwemmers uit het water in de Oosterhaven, waar zij uiteraard feestelijk werden onthaald.

Heel Groningen Zwemt

Al vlot na de finish werd het opgehaalde bedrag voor het UMCG Kanker Researchfonds bekendgemaakt. Iedere zwemmer leverde immers naast een sportieve prestatie ook een flinke bijdrage aan het goede doel. Naast het geld van de deelnemers zamelden Groningse zwembaden en zwemverenigingen een groot bedrag in voor kankeronderzoek. Onder de noemer ‘Heel Groningen Zwemt’ lieten de zwembaden zien dat aangenaam sporten en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand gaan. Tal van originele acties brachten prachtige bedragen op en motiveerden zoveel mogelijk mensen om te gaan zwemmen.

De ‘4 Mijl op het water’

Het uiteindelijk gepresenteerde bedrag was 80.000 euro. “Een schitterend bedrag, ik ben dan ook ontzettend trots op alle zwemmers, vrijwilligers en mijn bestuur”, zei voorzitter Neal Haan na de finish. In drie jaar is de opbrengst van de Groningen Swim Challenge gegroeid van 25.000 naar 80.000 euro. Het aantal deelnemers groeide in diezelfde periode van vijfendertig naar ruim honderdvijftig. Haan: “Het laat zien dat dit evenement ontzettend veel potentie heeft. Onze ambitie is om uit te groeien tot de 4 Mijl op het water. Om een gevestigde naam te worden in het Groningse sportaanbod”. Dat er volgend jaar weer een Groningen Swim Challenge wordt georganiseerd staat dan ook buiten kijf!

 

 

16-7-2016

Vanuit het UMCG doen er twee teams mee aan de Groningen Swim Challenge. Wilt u steunen?
Doneer via deze link: Steun Team UMCG
of
Doneer via deze link: Lag UMCG

team UMCG 2016  zwemmers reitdiephaven

 

24-3-2016
Inschrijving Groningen Swim Challenge geopend. Teams bestaan uit 5 personen en elk team brengt ten minste €1500 sponsorgeld  in. Voor de Groningen City Swim is de inschrijving eveneens opengezet. Deze zwemmers leggen elk tenminste €100 in voor deelname. Al het inleggeld is voor kankerpatiënten in het UMCG, waar artsen en wetenschappers gezamenlijk werken aan betere voorzieningen en behandelingen, meer genezing en het voorkomen van kanker.

img1863

 

Op 27 augustus 2016 is het zover: dan wordt voor de derde keer de Groningen Swim Challenge gehouden. Tijdens de tocht door natuurwater word er van Zoutkamp naar Groningen gezwommen. De zwemmers zullen door de Groningse grachten langs het museum naar de Oosterhaven zwemmen. Ook wordt er een Groningen City Swim georganiseerd en wordt er voorafgaande aan de Groningen Swim Challenge, Heel Groningen Zwemt georganiseerd. Heel Groningen zwemt houdt is dat zwembaden in en rondom Groningen evenementen organiseren voor de Groningen Swim Challenge.

De opbrengst van de zwemtocht gaat voor 100% naar het UMCG Kanker Researchfonds.

Meer informatie?
http://www.groningenswimchallenge.nl

Facebooktwitter