Groningen Swim Challenge 2021 haalt €220.500 euro op!

De zevende editie van de Groningen Swim Challenge was een groot succes. Met minder deelnemers en teams is er een recordbedrag bij elkaar gezwommen van maar liefst €220.500,- voor het UMCG Kanker Researchfonds. En de teller loopt nog steeds op! Met dit geld kan er meer onderzoek gedaan worden naar het voorkomen, behandelen en genezen van kanker.

Voorzitter GSC Johan Broesder maakt het bedrag bekend van de GSC 2021: toen nog €217.500,-. KRF voorzitter Froukje Pit neemt de cheque in ontvangst.

Meer dan 340 zwemmers in Gronings water

Zaterdag 28 augustus sprongen 242 zwemmers het water in. In 26 zwemteams zwommen zij 35 kilometer van Zoutkamp naar Groningen. De zwemteams sprongen op zaterdagochtend om 5.30u het water in, waarvan het eerste team zich weer melde om 17.30u bij de finish in de Oosterhaven. Ruim 100 deelnemers van de Groningen City Swim sprongen om 16.00u bij De Hunze het water in om 1600 meter te zwemmen naar de finish. Veel wind, stroom tegen en veel regen maakte de tocht pittig, maar gelukkig kwam de zon ook af en toe.

“Wat heb ik gejankt met iedereen en dat kan ik nog steeds. Dit is echt een prachtig evenement.”

Carolien Fleurke, bestuurslid Groningen Swim Challenge

Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen, staande mensen en waterpartij
Groningen Swim Challenge 2019.

“Iedereen heeft wel een verhaal”

Het bestuur van de challenge bestaat uit vijf enthousiaste mensen. Ieder waanzinnig betrokken en vol energie. Carolien Fleurke, bestuurslid en media coördinator, heeft na afloop eigenlijk geen woorden meer. Alleen maar liefde. Ze heeft zo veel zwemmers, vrijwilligers, schippers en publiek gesproken. “Je hoeft maar met een aantal deelnemers te praten en je hoort al zoveel verhalen. Hele trieste verhalen maar ook hele mooie verhalen. Mensen die eigenlijk door de doctoren al waren opgegeven, maar die door een nieuwe behandelmethode er toch weer bovenop zijn gekomen. Ja, het maakt veel indruk.”

Kan een afbeelding zijn van waterpartij
Zwemmers bij de Dokwerdersluis.

Geld voor onderzoek bestrijding pijn bij kankerpatiënten

Van de opbrengsten kunnen meerdere belangrijke oncologische onderzoeken gefinancierd worden, waaronder onderzoek tegen pijn bij mensen met kanker van onderzoeksgroep van prof. dr. André Wolff. “Pijn bij mensen met kanker komt vaak voor. In de palliatieve fase heeft zelfs 70% van de patiënten pijn. Soms werken pijnstillers niet voldoende of zijn er bijwerkingen. Dit maakt pijn door kanker een groot probleem, de kwaliteit van leven is ook erg belangrijk. Als de pijn niet te behandelen is, is een chordotomie een mogelijke optie. Een chordotomie is een behandeling waarbij met een naald de pijnbaan in het ruggenmerg wordt uitgeschakeld. De patiënt voelt dan geen pijn meer in het gebied waar hij of zij normaal gesproken wel pijn heeft.”, aldus Wolff.

Dankzij deze financiële steun kan de onderzoeksgroep onderzoeken hoe de nieuwe techniek beter en veiliger kan worden uitgevoerd. Wolff: “De chordotomie is vaak succesvol, maar wordt wereldwijd nog maar weinig uitgevoerd. Het is namelijk een moeilijke behandeling waar de arts veel training en ervaring voor nodig heeft. Daarnaast is er kans op bijwerkingen en complicaties. Dit komt omdat de behandelend arts aan de buitenkant niet rechtstreeks kan zien wat hij met de naald binnen in de patiënt in het ruggenmerg doet. Sinds kort is een zeer kleine videocamera beschikbaar. Hiermee kan de behandeling worden uitgevoerd terwijl de arts op een scherm het ruggenmerg kan zien waar hij moet zijn. Dit leidt mogelijk tot een eenvoudiger uit te voeren behandeling met minder bijwerkingen en complicaties.”

Hoe dit allemaal is opgezet in coronatijd. Al die boten, regelgeving en veiligheid. Ik vind dat echt heel erg knap!’

Peter Nammensma – Penningmeester UMCG Kanker Researchfonds

Tot volgend jaar!

Wij danken alle zwemmers, vrijwilligers en sponsoren voor het mogelijk maken van de GSC editie 2021. Jullie inzet is ongelooflijk. Op naar volgend jaar!

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis
Groningen Swim Challenge 2019

Veel publiciteit

De Swim Challenge heeft (terecht) veel in de spotlight gestaan. Lees hieronder een aantal mooie berichten over de Groningse zwemtocht tegen kanker:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/846438/groningen-swim-challenge-start-in-zoutkamp-zorgen-dat-die-rotziekte-verdwijnt

https://www.oogtv.nl/2021/08/groningen-swim-challenge-haalt-217-500-euro-op-dit-bedrag-is-boven-verwachting-super/

Facebooktwitter