Stap dichterbij nieuwe stamcelbehandeling na operatie schildklierkanker

De onderzoeksgroep van prof. dr. Coppes (zie afbeelding) ontving financiering van het UMCG Kanker Researchfonds voor stamceltherapie na een schildklieroperatie. Vlnr: Rob Coppes, Luc Sondorp (PhD-student), Milou Noltes (PhD-student) en Schelto Kruijff (oncologische chirurgie).

Na een operatie tegen schildklierkanker lopen patiënten vaak schade aan de bijschildklieren op. De bijschildklieren werken te langzaam of minder goed en maken daardoor te weinig bijschildklierhomoon (PTH) aan. Dit wordt ook wel hypoparathyreoïdie genoemd.

PTH zorgt ervoor dat calcium en fosfaat in het bloed op peil wordt gehouden. Een tekort aan deze stoffen heeft negatieve impact op patiënten. Zo kunnen ze bijwerkingen als benauwdheid, tingelingen, verminderd geheugen en haaruitval krijgen. Patiënten met hypoparathyroïdie hebben levenslang behandeling met calcium en vitamine D nodig.

de schildklier
Illustratie van de schildklier en de bijschildklieren. Bron: KWF

Om de kwaliteit van leven van patiënten met een tekort aan bijschildklierhormoon te verbeteren, heeft de onderzoeksgroep van prof. Dr. R.P. Coppes het doel om stamceltherapie te ontwikkelen. Hiervoor hebben ze een model gemaakt van klompjes bijschildkliercellen, organoïden genoemd.  

Dankzij financiering van het UMCG Kanker Researchfonds is het de onderzoeksgroep gelukt om stamcellen te isoleren van operatief verwijderd bijschildkliermateriaal. Deze konden ze in het laboratorium vervolgens opkweken tot organoïden. De klompjes bijschildkliercellen bleven tenminste 16 weken in leven, bevatten zelf stamcellen en waren zelfs in staat PTH uit te scheiden.

Op de afbeelding hierboven is een vergelijkend resultaat te zien tussen bijschildklierweefsel (links) en bijschildklier organoïden (rechts). De onderzoeksgroep heeft het bijschildklierhomoon en calcium gevoelige receptoren gekleurd met groene immunofluorescentie. Op de microscopische weergave is te zien dat de organoïden op het originele weefsel lijken, omdat op beide PTH en calcium gevoelige receptoren groen zijn opgelicht.

Het is de onderzoeksgroep dus gelukt om de reactie in het menselijk lichaam na te bootsten in het lab. Deze resultaten zijn belangrijk, want nu kunnen ze verder met de volgende stap: het transplanteren van de bijschildklier organoïden in een dierenmodel. Het is namelijk de vraag of ze dan voldoende PTH blijven produceren. De droom van de onderzoeksgroep is om een stamceltherapie voor patiënten te ontwikkelen, zodat ze een betere kwaliteit van leven krijgen na een operatie bij schildklierkanker.

Facebooktwitter