Nieuwe stap in mogelijke ontwikkeling kankermedicijn

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een ontdekking gedaan waarmee mogelijk een hele nieuwe generatie kankermedicijnen kan worden ontwikkeld.

Ze hebben de structuur ontrafeld van een stof die het kankercellen mogelijk maakt om het eiwit glutamine op te nemen. Kankercellen hebben veel glutamine nodig. ‘Als we eenmaal begrijpen hoe ze het opnemen, kunnen we misschien ook medicijnen ontwikkelen om het tegen te houden’, zegt onderzoeker Dirk Slotboom van de RUG.

Snel groeiende cellen

‘Kankercellen zijn snel groeiende cellen. En die hebben meer voedingsstoffen nodig dan langzaam groeiende cellen. Wij proberen te begrijpen hoe ze die stoffen binnenkrijgen.

‘Wij willen graag dat de kankercellen de glutamine wat minder makkelijk opnemen, maar we willen natuurlijk niet dat ook de gezonde cellen het niet meer binnenkrijgen. Dat zou heel slecht zijn.’

Proces

De ontdekking betekent niet dat er nu ook snel een werkend medicijn is. Er moet uitgezocht worden hoe dingen werken, aan een echt medicijn gaat dus een lang proces vooraf.

In het UMCG werken wetenschappers en artsen nauw samen. Elke dag brengt ons een stapje dichter bij genezing en geeft een beter perspectief voor patiënten. Toch zijn we er nog niet. Er is nog veel onderzoek nodig om kanker te voorkomen, meer genezing mogelijk te maken en de kwaliteit van leven met kanker te verbeteren.

Wilt u meer informatie over het UMCG Kanker Researchfonds of wilt u weten hoe u ons kunt helpen?

Neemt u dan contact op:
E-mail: krf@umcg.nl
Telefoon +31 (0)50 361 31 22

Bron: RTV Noord

Facebooktwitter