Zomer en de gevaarlijkste vorm van huidkanker

Huidkanker kan behandeld worden, maar dan moet je er wel snel bij zijn. Nu de zomer in aantocht is is huidkanker een belangrijk thema om aandacht aan te besteden. Urenlang bakken op het strand en wekelijks onder de zonnebank beschadigd de huid, vroeg of laat kan dit leiden tot een melanoom. In de leeftijdscategorie 18 tot en met 38 jaar weet slechts een op de drie wat een melanoom is. En dat terwijl deze vorm na borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen de meeste slachtoffers maakt in deze leeftijdsgroep.

Check jezelf

Wie niet weet wat een melanoom is, kan er ook geen een herkennen. Dit is gevaarlijk, want het is bij deze vorm van huidkanker belangrijk om er vroeg bij te zijn. Als een melanoom snel wordt ontdekt, is de overlevingskans bijna 100 procent. Maar een melanoom zaait snel uit waardoor de kans op genezing net zo snel daalt. Daarom is het belangrijk dat iedereen zijn lichaam geregeld controleert op afwijkende plekken die enigszins lijken op moedervlekken, maar dan grilliger. Hieronder is te zien hoe een melanoom herkent kan worden.

Risicofactoren

Blootstelling aan UV-stralen is de belangrijkste risicofactor voor melanomen. Vooral mensen met een lichte huid en rood haar moeten oppassen. Andere risicofactoren zijn veel moedervlekken en melanomen in de familie.

De behandeling

Wie een verdachte plek heeft gezien, moet zo snel mogelijk naar de huisarts die de patiënt zal doorverwijzen naar de dermatoloog. Vindt ook de specialist de plek verdacht, dan zal deze de verdachte donkere vlek verwijderen en onderzoeken. Gaat het inderdaad om een melanoom, dan begint direct de behandeling. De medisch-specialisten zullen meer huid weghalen en kijken of er uitzaaiingen zijn. Als dat het geval is, dan kan de arts besluiten de kankercellen te bestrijden met bijvoorbeeld chemotherapie. Maar de kans dat deze therapie aanslaat is erg klein.

Steun het onderzoek

Wel is er hoop op betere behandelingen. Maar om dit te bereiken is onderzoek nodig en dat kost geld. Binnen het UMCG wordt er hard gewerkt aan project Melanoom om een betere behandeling te kunnen bereiken. U kunt dit project steunen door te doneren onder vermelding van Melanoom 4901156.

Bron: Trouw, juli 2018

Facebooktwitter