Kaakoperaties accurater dankzij 3D-technieken

“Dankzij een goede voorbereiding met 3D-technieken, hoeven chirurgen tijdens de kaakoperatie niet meer alles ter plekke te bedenken, te passen en te meten, maar kunnen ze simpelweg vertrouwen op het vooraf gemaakte 3D-operatieplan en 3D-geprinte mallen”, concludeert technisch geneeskundige Joep Kraeima van de afdeling Mondziekten-, Kaak- en aangezichtschirurgie. Op woensdag 8 mei promoveerde hij.

Tumoren beter gelokaliseerd

De eerste stap in het proces van een kaakoperatie is de beeldvorming. “We gebruiken al jaren bijvoorbeeld een CT-scan om een beeld te krijgen van de kaak”, vertelt Joep. “Ik heb een methode opgezet om gezamenlijke beelden van verschillende scans, zoals een CT-scan, MRI en PET-scans, om te zetten in een 3D-beeld. Dat maakt het mogelijk om digitaal veel beter te zien wat er in de kaak aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld niet aan de buitenkant zien hoever een tumor uitbreidt in het kaakbot. Op deze manier kan die tumor toch vooraf precies gelokaliseerd worden. Als behandelteam kunnen we deze beelden gebruiken om een behandelplan te maken. We lopen scenario’s van ingrepen door en besluiten wat de beste ingreep is.”

Als het digitale plan is gemaakt, kunnen op basis daarvan een boor- of zaagmal worden gemaakt, en implantaten. “Die mal printen we met een 3D-printer precies op maat. Doordat de mal exact op het bot past, kunnen we op de millimeter nauwkeurig bepalen waar in het bot we moeten zagen.”

3D-geprinte implantaten

De derde stap is het maken van het implantaat. “Met hetzelfde plan kunnen we bepalen hoe we het verwijderde bot, bijvoorbeeld bij een tumor, kunnen vervangen door een donorbot in combinatie met een implantaat. Ook is het met dezelfde ontwikkelde techniek mogelijk om kunst-kaakgewrichten exact op maat te produceren. Zulke implantaten worden met een 3D-printer geprint. Als de chirurg precies de mal volgt, past het implantaat dan ook precies. Dat scheelt passen en meten tijdens een operatie.”

Meer onderzoek is nodig

Joep beschrijft in zijn proefschrift niet alleen de ontwikkeling van dit 3D-virtueel plan, maar ook onderzoeken naar de effectiviteit daarvan. “We hebben bijvoorbeeld kunnen aantonen dat kaakcorrecties preciezer uitgevoerd kunnen worden met behulp van dit 3D-plan. Maar bij kleine correcties, van minder dan 3,5 millimeter, had het niet echt toegevoegde waarde. Dat is goed om te weten, want het maken van zo’n 3D-plan is arbeidsintensief. Bovendien hebben we nog te weinig experts, technisch geneeskundigen, die zo’n plan voor iedere patiënt moeten maken. We moeten daarom in de toekomst meer onderzoeken uitvoeren om te achterhalen in welke situaties zo’n virtueel plan echt toegevoegde waarde heeft.”

Bron: UMCG

Wij zijn altijd op zoek naar financiering van innovatie en verbetering.
Met uw steun wordt meer mogelijk: NL21 ABNA 0423 1266 95 – o.v.v. KRF4901

Of doneer direct

Facebooktwitter