Verwarmde chemotherapie bij eierstokkanker

Sinds 1 maart is er in het UMCG een nieuwe behandeling tegen eierstokkanker beschikbaar. Hierbij wordt gebruik gemaakt van buikspoeling met verwarmde chemotherapie (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie; HIPEC). Eerder onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met eierstokkanker en uitzaaiingen in de buikholte een betere kans op genezing hebben na de HIPEC-behandeling.

HIPEC-behandeling

In Nederland krijgen ongeveer 1300 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. Bij ongeveer 75% van de gevallen is de ziekte bij de diagnose al in de buik verspreid. Bij patiënten waarbij een operatie in eerste instantie niet mogelijk is vanwege de uitgebreidheid van de tumor start eerst de behandeling met chemotherapie, daarna volgt de zogenoemde ‘intervaldebulking’ (operatie). De patiënten die behandeld worden met intervalbulking komen in aanmerking voor de HIPEC- behandeling. Hierbij wordt aan het einde van de operatie, na het verwijderen van de zichtbare tumor, de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie. Het doel hiervan is dat onzichtbare tumorcellen blootgesteld worden aan verwarmde chemotherapie, waardoor de kans op terugkeer van de ziekte verkleint.

Onderzoek

In januari 2018 werden de positieve onderzoeksresultaten gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift The New England Journal of Medicine. Het onderzoek werd uitgevoerd in zes Nederlandse en twee Belgische centra. Uit dit onderzoek bleek dat vijf jaar na start van de behandeling, de kans op overleven 10% groter was voor patiënten die behandeld werden met een intervaldebulking en HIPEC, vergeleken met een intervaldebulking alleen. Behandeling met HIPEC gaat gepaard met een langere operatieve ingreep, maar zorgt niet voor extra nadelige effecten.​

Vergoeding

De beroepsverenigingen van gynaecologen (NVOG) en oncologen (NVMO) en de patiëntenvereniging Olijf zijn dan ook blij met dit positieve advies. Arlette van der Kolk van Stichting Olijf: “HIPEC is een welkome aanvulling op de huidige behandelmogelijkheden voor deze specifieke groep patiënten met eierstokkanker. Iedereen die voor een HIPEC-behandeling in aanmerking komt kan hiervoor nu in haar eigen regio terecht.”Een positief advies van het ZIN zorgt ervoor dat deze behandeling vanuit het basispakket vergoed wordt voor die patiënten die voor de HIPEC in aanmerking komen.

Bron: UMCG

Wil jij meehelpen om nieuwe ontwikkelingen in kankerzorg mogelijk te maken? Doneer dan hier. Elk bedrag is welkom!

Facebooktwitter