Shared-care followup

Overlevingszorg na testiskanker: Nieuwe inzichten in de late effecten van behandeling en methodes van shared-care follow-up

Hink Boer heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de overlevingszorg na testiskanker. Op 25 februari aanstaande verdedigt hij zijn proefschrift waarin hij zijn bevindingen heeft opgeschreven.

Effecten van de behandeling
Testiskanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Het is een goed te behandelen ziekte, ook in het geval van uitzaaiingen. Dit is grotendeels te danken aan het succes van cisplatin-gebaseerde chemotherapie die sinds het einde van de jaren ’70 beschikbaar is. Geleidelijk wordt steeds duidelijker dat dit succes ook een prijs heeft. We zien bij ex-patiënten, soms jaren na de behandeling, dat er bijvoorbeeld hart- en vaatziekten kunnen optreden . Boer heeft daarom in zijn onderzoek de afgelopen jaren gekeken waarom ex-patiënten na meerdere jaren nog ziek worden van de chemotherapiebehandeling. Er zijn hierover verschillende veronderstellingen. Zo zijn bepaalde stoffen die in de behandeling gebruikt zijn (circulerend platinum afkomstig van cisplatin) nog lange tijd terug te vinden in het bloed, zelfs nog tot twintig jaar na de chemotherapie.

Risicomodel
Boer presenteert een risicomodel waarmee patiënten geïdentificeerd kunnen worden die een verhoogd risico hebben op problemen naar aanleiding van de behandeling.

Persoonlijk nazorgplan
Boer heeft de afgelopen jaren de organisatie van de nazorg in samenwerking met de huisarts na testiskanker onderzocht. Bij shared-care follow-up heeft zowel de oncoloog als de huisarts een belangrijke rol en heeft de patiënt meer eigen regie. Om dit mogelijk te maken krijgt de patiënt bij de start van de follow-up een persoonlijk nazorgplan. De shared-care follow-up is getest in een groep van 162 testiskankerpatiënten en 150 huisartsen. Uit het onderzoek blijkt dat deze vorm van shared-care nazorg veilig en in de praktijk goed uitvoerbaar is en ook geschikt lijkt voor andere vormen van kanker met een intensief nazorg traject!

Curriculum Vitae
Hink Boer (1983) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nu is hij werkzaam als psychiater in opleiding in het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG. Zijn onderzoek vond plaats bij de afdeling Medische Oncologie in het UMCG.

Bron: UMCG
Wil jij meehelpen om nieuwe ontwikkelingen in kankerzorg mogelijk te maken? Doneer dan hier. Elk bedrag is welkom!

Facebooktwitter