Opzet 9e Bedumer Winterloop nog breder!

Er zijn nog enkele weken te gaan, maar de 9e editie van de Bedumer Winterloop werpt zijn schaduwen ver vooruit. Vrijdag 1 februari en zaterdag 2 februari staat Bedum weer op zijn kop. De loop wordt nog breder van opzet. Het afgelopen jaar werd er meer dan een ton opgehaald voor het UMCG Kanker Researchfonds. Waar de teller dit jaar op zal blijven staan? Aanjager Klaes Hoekstra durft er geen zinnig woord over te zeggen. ‘Dat is van zoveel factoren afhankelijk’, aldus de man met wie het negen jaar geleden allemaal begon.
Het idee voor de eerste Bedumer winterloop ontstond toen Klaes Hoekstra zijn vrouw Greetje, ongeneeslijk ziek was. De Bedumer bakker was erg gefrustreerd. ‘Wanneer ik in mijn bedrijf ’s ochtends een probleem heb, heb ik ’s middags een oplossing en de volgende dag is het geregeld. Maar voor mijn vrouw kon ik niks doen. Daar had ik last van’, vertelde hij destijds. Hij kon echter wel iets doen aan de gevoelens van onmacht en deed dat dan ook. Een loop organiseren waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat is niks nieuws, maar wat Hoekstra in en rond Bedum teweeg heeft gebracht was, of beter gezegd, is ongekend. Het begon in 2011 met een bedrag van 13.053 euro. De loop groeide in de jaren daarna uit tot grote hoogte en dat gold evenzeer voor de bijdrage die men aan het UMCG Kanker Researchfonds kon overhandigen. Het afgelopen jaar stopte de teller op 106.883 euro. Een megabedrag… Dit jaar is er een niet onbelangrijk onderdeel aan het geheel toegevoegd. Naast het feit dat het UMCG Kanker Researchfonds profiteert van de Bedumer inzet, is er nog een initiatief in het leven geroepen. ‘We willen ook iets met particuliere initiatieven doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het laten uitkomen van een wens of geld beschikbaar stellen voor een behandeling in het buitenland. In dit geval willen we het hele Hogeland erbij betrekken. Het zal altijd de Bedumer Winterloop blijven die het opstart, maar ik denk dat we er verstandig aan doen om onze blik en inzet te verruimen. Die vervelende ziekte houdt niet bij de Bedumer gemeentegrens op’, aldus Hoekstra. De negende editie van de Winterloop, met alles er op en eraan, telt heel wat onderdelen en wordt eigenlijk al op vrijdag 1 februari afgetrapt. Vanaf 18.00 uur zullen de deejays Jacko Pol, Alexander van Dellen en Peter Zuidhof het Glazen Huis op het Versplein bevolken. Muziek voor het goede doel laten horen. En mocht u er iets te voelen om onderdeel te zijn van de Knipstube? Ook die gaat op 1 februari van start. Een etmaal lang zullen kappers van Geralda’s Hairfashion en Time Out Kappers in Bedum in Hotel ’t gemeentehuis Bedum u graag van baard, snor of hoofdhaar ontdoen. Verder is een liveoptreden van de Heeren van Bedum en zal Lifestylecenter Mind & Motion een 24-uurs spinningmarathon verzorgen. En ondertussen vindt de verkoop stamppotten en goodiebags plaats. Ook de topmeiden van volleybalvereniging DioBedum Ma zijn weer van de partij. Zij beginnen op vrijdagavond om elf uur aan een 12-uurs marathon in de gymzaal aan het Versplein.


Maar er is veel meer, zoals bijvoorbeeld de op voorhand al veelbesproken en hilarische stilettorun. Rennen of lopen op hoge hakken, man of vrouw, het maakt allemaal niet uit. En dat dit nog geen eenvoudige opgave is, weet Klaes Hoekstra uit eigen ervaring. Overigens zullen namens de nieuwe Gemeente Het Hogeland de wethouders Kristel Rutgers en Mariette de Visser aan de Stilettorun meedoen.
Nadat vrijwilligers en dorpelingen in de feesttent van een goed ontbijt hebben genoten en de volleyballers hun taak hebben volbracht, begint op zaterdag 2 februari dat waar het allemaal mee is begonnen. De Winterloop voor kleuters en wandelaars start om 13.00 uur. Aansluitend gaan de oudere jeugd en volwassenen hun gesponsorde rondjes afleggen. Om 15.00 uur worden de kinderen van de groepen drie tot en met acht uit het basisonderwijs en verenigingen weggeschoten. Nieuw is dit jaar de stratenloop, een voortvloeisel uit de Lichtweek Bedum waar het thema ‘Vrouger’ centraal stond. In totaal waren er negentig straten die iets met dat thema deden. Zij kunnen nu, samen met de bedrijvenloop, vanaf 16.30 uur laten zien hoe ze dit rond het Versplein gaan aankleden. ‘We hebben al een aantal toezeggingen van straten die verkleed mee gaan doen. Volgens mij wordt dat een prachtig gezicht’, aldus Hoekstra.


Nadat de activiteiten in het Glazen Huis en de Knipmarathon zijn beëindigd, wordt in de verwarmde feesttent op het Versplein tussen 21.00 en 23.30 uur de afterparty gehouden. Het hele gezelschap verkast vervolgens naar Grand café Koning. Hopen mag altijd, maar of de Bedumer gemeenschap in staat zal zijn het immense bedrag van vorig jaar nog een keer te overtreffen? Hoekstra: ‘Een mens moet durven dromen. Mijn droom is het om een kankervrije wereld dichterbij te brengen. Met de bijdragen die wij in de afgelopen jaren hebben kunnen leveren, komen we steeds dichter bij dat doel. Het streven was om dat in 2020 te realiseren, maar dat gaat niet lukken. In deze wereld draait alles om geld en dat is er helaas nog steeds niet genoeg. Wij zullen er als organisatie echter alles aan doen om er weer een geweldige Winterloop van te maken. Tot welk resultaat dat zal leiden zien we daarna wel weer. Als we maar 70.000 euro ophalen, moet je nagaan hoe dom dat klinkt, zullen we nog steeds erg blij, dankbaar en tevreden zijn. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed zal komen. Bedum zet de schouders er weer massaal onder.’

Bron: n.a.v. artikel Nanko Kiel van EemsSport
Meer informatie is te vinden op www.bedumerwinterloop.nl

Facebooktwitter