Prof. Edwin Bremer (Hematologie UMCG) leidt internationaal onderzoek naar immuuntherapie tegen kanker

Professor Edwin Bremer van de afdeling hematologie van het UMCG, ontving een EU-subsidie van €2,5 miljoen. Hiermee gaat hij onderzoek doen naar het ontwikkelen van nieuwe immuuntherapieën tegen kanker. Het doel is om nieuwe medicatie te ontwikkelen die alleen op de plek van de tumor actief is. Met de subsidie kan het netwerk 10 jonge onderzoekers aantrekken. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsverband van 2 universiteiten en 3 biotech bedrijven.

Menselijk afweersysteem effectiever maken
De laatste jaren zijn er op het gebied van immuuntherapie belangrijke doorbraken bereikt, waardoor patiënten vaker ook op lange termijn kanker overleven. Echter, de  huidige geneesmiddelen zijn alleen effectief bij bepaalde typen kanker en dan ook niet bij alle patiënten. Verder  ontstaan er vaak (ernstige) neveneffecten door het gebruik van de geneesmiddelen, ook als een tumor succesvol wordt bestreden.
Het onderzoeksnetwerk onder leiding van Edwin Bremer, I-DireCT genaamd, heeft tot doel om nieuwe immuuntherapeutica te maken die alleen op de plek van de tumor actief zijn. De bedoeling is om met deze aanpak het menselijk afweersysteem effectiever te maken, de kanker beter te laten bevechten en niet op andere plekken in het lichaam schade te veroorzaken.

Samenwerking in de EU
Binnen het onderzoeksprogramma krijgen ook jonge, beginnende onderzoekers de kans om hun onderzoeksvaardigheden te verbeteren en samen te werken met gevestigde onderzoeksteams, zoals die van Bremer. Met deze subsidie wordt samengewerkt met de Universiteit van Würzburg (Duitsland) en de biotech bedrijven Inocure (Tsjechië), SurfLay (Duitsland) en Kahr Medical (Israël). Een prachtige samenwerking waarbij kennis van meerdere landen in de EU wordt ingezet.

In het UMCG zal Bremer voor zijn onderzoek gebruik kunnen maken van laboratoria en faciliteiten die deels mede gefinancierd zijn door het UMCG Kanker Researchfonds.

Bron: UMCG, 8 oktober 2018

Grote stappen
De afdeling Hematologie is bijzonder vooruitstrevend en succesvol in haar onderzoekslijnen. Mede dankzij legaten en particuliere schenkingen kunnen grote stappen worden gemaakt.

Facebooktwitter