‘We zijn steeds slimmer geworden in het bestrijden van kanker’

Blijven bewegen

“De behandeling tegen kanker is al zo zwaar, dus doe maar rustig aan.” Dat krijgen kankerpatiënten jarenlang te horen. Klinkt logisch, want een ziek lichaam heeft al genoeg werk te verzetten. De laatste jaren blijkt echter keer op keer dat het juist goed is om tijdens behandelingen te blijven bewegen. Internist-oncoloog Annemiek Walenkamp (48) — zelf fervent sporter — doet hier sinds 2012 onderzoek naar en vertelt.

Van hart- en vaatziekten en diabetes weten we al lang dat leefstijl een belangrijke rol speelt. Ook weten we dat roken een grote kans op longkanker geeft. Het is minder bekend dat beweging, voeding en (over)gewicht ook veel invloed hebben op het ontstaan (of terugkomen) van kanker.  Ook bepalen deze factoren mee hoe patiënten behandelingen verdragen, en hoe fit ze daaruit komen.

Zoiets simpels

“Dat inzicht is eigenlijk heel recent verbeterd”, vertelt Walenkamp. “We zijn steeds slimmer geworden in het bestrijden van kanker met bijvoorbeeld chemotherapie of andere medicijnen. Echter, dat zoiets simpels als voldoende bewegen en gezond eten een groot verschil kan maken, weten we pas sinds kort.”

Lastig

Bij hart- of vaatziekte zie je in aderen al snel een effect van een ongezonde leefstijl. Ook bij diabetes is die link direct te leggen. Bij een patiënt met kanker kun je niet zomaar zeggen of de ziekte mee veroorzaakt is doordat de patiënt te zwaar is, of te weinig beweegt. Daar is geen test voor. Onderzoek hiernaar is lastig.

Kans dat kanker terugkomt kleiner bij voldoende bewegen

Er worden wel grote groepen patiënten vergeleken en daardoor kan er in algemene zin iets over gezegd worden. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat mensen die nooit overgewicht hebben gehad minder vaak kanker krijgen dan mensen die langdurig veel te zwaar zijn. En dat de kans dat kanker terugkomt kleiner is als patiënten voldoende bewegen. Dankzij dit soort epidemiologische onderzoeken is inmiddels bekend dat een belangrijk deel van alle kankergevallen te maken heeft met ongezonde leefgewoontes.

Celdeling

Een ongezonde leefstijl verstoort allerlei gevoelige processen in het lichaam, zoals de stofwisseling en het afweersysteem. Daardoor neemt de kans toe dat er bij de celdeling iets fout gaat en er kanker ontstaat.”

Onderzoek van Walenkamp

Als patiënten chemotherapie krijgen, zie je al vroeg dat onder andere de vetsamenstelling van hun bloed verandert. Dat kan de voorbode zijn van gezondheidsproblemen later. Niet alleen van terugkerende of nieuwe kanker, maar ook van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Lichaamsbeweging gaat dit soort afwijkingen tegen. Met subsidie kunnen patienten een speciaal bewegingsprogramma volgen tijdens de chemotherapie; patiënten met borstkanker, zaadbalkanker of dikke darmkanker. Daarbij trainen de patienten drie keer per week onder begeleiding in het ziekenhuis. Walenkamp leidt dit onderzoek in het UMCG.

Hoopgevend

De voorlopige uitkomsten zijn hoopgevend en deze liggen in lijn met andere nationale en internationale onderzoeksresultaten. Die laten bijvoorbeeld zien dat patiënten die bewegen gedurende de behandeling minder misselijk en vermoeid zijn, en minder pijn hebben. Tijdens én erna. Bovendien verdragen ze de chemo in algemene zin beter, waardoor de dosering minder vaak naar beneden moet worden bijgesteld. De schade aan gezonde organen is ook minder uitgesproken. Dat heeft weer een positief effect op de overlevingskans. Tenslotte geeft zo’n trainingsprogramma patiënten het gevoel dat ze een beetje grip houden op hun leven. Dit kunnen ze immers zelf doen!
Walenkamp hoopt dat haar onderzoek er aan bijdraagt dat kankerpatiënten in de toekomst standaard een beweegprogramma krijgen in combinatie met leefstijl adviezen.

Zonder lol houdt niemand het vol

De grote passie van Walenkamp is triatlon. Het zwemmen, fietsen en hardlopen houden haar fit. Het is goed voor haar gezondheid, maar ze vind het ook leuk. Dat laatste is nodig!. Als je (meer) wilt bewegen, dan moet je er lol aan hebben om het vol te houden.

Het onderzoek van Walenkamp steunen? Klik hier

Bron: UMCG Kennis in Zicht
Foto: Henk Veenstra

 

Facebooktwitter