PET-CT en kankerbehandelingen

Hij is sneller, scherper en nauwkeuriger! Onze nieuwe PET-CT-scanner is het neusje van de zalm, het beste van het beste. We scheppen er graag over op want we kunnen onze patiënten er betere zorg mee bieden. Zo kunnen we er een kloppend hart en kleine agressieve tumoren mee in beeld brengen. Ook kunnen we snellere scans maken zodat je minder lang stil hoeft te liggen en er is minder radioactieve stof nodig. Handig, bijvoorbeeld bij kleine kinderen. En we gebruiken hem als voorbereiding op protonentherapie of om te kijken of kostbare immunotherapie gaat werken. Met de twee PET/CT-scanners die we al hadden, scanden we jaarlijks 4000 patiënten. Met deze nieuwe PET/CT erbij groeit dat aantal naar 6500 patiënten

De scanner is dus ook zeer geschikt ter voorbereiding op nieuwe vormen van kankerbehandeling, zoals immunotherapie en protonentherapie. Voor protonentherapie, een zeer nauwkeurige vorm van kankerbestraling op een klein gebied, moet de tumor heel precies in kaart worden gebracht. Het  UMCG biedt als enige centrum in Nederland protonentherapie aan. Kinderen met kanker uit heel Nederland kunnen in Groningen terecht voor behandeling.

Bij kleine, maar zeer agressieve tumoren, zoals in het hoofd-halsgebied en bij kleine kinderen, biedt deze nieuwe scanner meerwaarde in de diagnostiek en voorbereiding op de (protonen)bestraling. Ook om te kijken of kostbare immunotherapie kans van slagen heeft bij een bepaalde patiënt, kan deze PET/CT worden ingezet.

Daarnaast wordt de nieuwe PET/CT vooral ingezet voor het afbeelden van de doorbloeding van de hartspier, ontstekingsprocessen en goedaardige tumoren.
Met de twee PET/CT-scanners die het UMCG al had, werden jaarlijks 4000 patiënten gescand. Met deze nieuwe PET/CT erbij groeit dat aantal naar 6500 per jaar!

Natuurlijk stoppen ontwikkelingen hier niet. Continu werken onze onderzoekers aan nieuwe innovatieve technieken en verbeteringen, waardoor patiënten steeds beter en sneller geholpen kunnen worden.
Dit werk steunen -> doneren 
Meer weten -> kennis in zicht

Facebooktwitter