Borstkanker voelt zich geweldig goed bij vet en hormonen

Dr. Carolien Schroder gaf gisteren een lezing voor vrijwilligers. Als internist-oncoloog is zij gespecialiseerd in borstkanker. Zij vertelde onder meer: steeds vaker komt borstkanker voor in Nederland. Van ca. 14.000 per jaar is de verwachting dat het groeit naar 18.000 per jaar in Nederland (bron KWF). Vet en hormonen zijn voedingsstoffen voor borstkanker. Dr. Schroder bracht naar voren dat borstkanker zich geweldig goed voelt bij vet en hormonen.

Eén op de zeven krijgt met borstkanker te maken en 3.500 personen per jaar overlijden hieraan. De ziekte komt voor bij vrouwen en bij mannen. Gelukkig is de behandeling sinds 1990 erg verbeterd, dankzij onderzoek. We bieden nu systeemtherapie: chemotherapie, hormonale therapie en doelgerichte therapie. Ook moleculaire beeldvorming, de zogenaamde PET-scans, heeft bijgedragen aan betere behandeling. Hierdoor kunnen we steeds vaker goed behandelen en overleven steeds meer patienten borstkanker, omdat we nu weten dat er verschillende types borstkanker zijn die in één persoon kunnen zitten en die we ook apart kunnen behandelen.

De moleculaire beeldvorming is ontwikkeld in het UMCG. Het UMCG is ook koploper in moleculaire beeldvorming. Patienten komen hiervoor zelfs uit het buitenland naar ons centrum. Deze ontwikkelingen zijn mogelijk gemaakt door onderzoek en gefinancierd uit verschillende subsidiestromen.
Het UMCG Kanker Researchfonds draagt ook bij aan borstkankeronderzoek.

Facebooktwitter