Sneller onderzoek mogelijk door schenking

Het UMCG Kanker Researchfonds heeft een gulle schenking ontvangen van €50.000 om te besteden aan onderzoek naar lymfoomkanker. Deze schenking gaat, nu de goedkeuring van de Wetenschappelijke Raad van KWF Kankerbestrijding binnen is, gebruikt worden voor de oprichting van een ‘centralized facility for the analysis of large (Next-Generation-Sequencing) datasets’.

DNA Brian WestinDe initiatiefnemer van dit project, waarmee onder andere lymfoomkanker onderzoek gesteund wordt, is Dr. Klaas Kok van de afdeling Genetica van het UMCG. Hij kan straks samen met andere wetenschappers gebruik gaan maken van dit bio-informatica service station. Meerdere onderzoeksgroepen in het UMCG, waaronder medische oncologie, pathologie, genetica en longziekten, zullen toegang hebben tot deze faciliteit en kunnen er gerichter nieuwe behandelmethoden mee ontwikkelen.

Deze nieuwe faciliteit biedt wetenschappers de mogelijkheid te werken op een krachtige computer waarop verschillende data-analyse softwarepakketten geïnstalleerd zijn. Hiermee kunnen ingewikkelde en grote datasets, zoals tumormateriaal, sneller en makkelijker geanalyseerd worden. Daarmee wordt het proces van onderzoek en diagnostiek een stuk sneller.

De snellere analyse van enorme hoeveelheden onderzoeksgegevens biedt namelijk de mogelijkheid om voor iedere patiënt de meest optimale behandelingsstrategie te kiezen. De patiënt wordt dan minder belast door een meer effectieve behandelmethode.

Het UMCG Kanker Researchfonds is erg blij met de schenking en de steun aan het kankeronderzoek in het UMCG.

Facebooktwitter